WordPress vs. Movable Type

Forrige | Neste

Jeg har brukt både Movable Type og WordPress relativt utstrakt, både for denne bloggen og som mini-publiseringssystem for andre prosjekter jeg har holdt på med. Ergo har jeg plagdes enormt mye med begge. På grunn av dette har jeg kreert noe venstrehånds grafikk under, og skrevet et alt for langt innlegg om det. Det må også leses i lys av at jeg er et nek når det kommer til alt som heter programmering.

venstrehånds grafikk: movable type vs wordpress

Sant å si var det med litt tungt hjerte jeg heiv ut Movable Type for denne bloggen og erstattet det med WordPress, for Movable Type er ett stykk strålende programvare. Men jeg måtte uansett skifte server, og jeg hadde gått over til å bruke WordPress i arbeidssammenheng, så jeg ville heller bruke energi på å lære med ett system både for privat og arbeid, enn å vedlikeholde to.

Fordeler med WordPress: pris og organisering

Første fordel med WordPress er pris. Movable Type koster litt hvis man skal bruke det kommersielt. Jeg har ikke noe i mot å betale for god programvare, eller at folk skal tjene på programvare, og både brugeroplevelse.dk og blarock.no kjøpte lisensen uten å mukke, men det er tross alt lettere, spesielt for kunder, når programvaren er gratis til både private og kommersielle formål.

Store open source-prosjekter har også en tendens til å utvikles fortere, og får naturlig nok mer goodwill hos frivillige utviklere. Grunnet dette mistet Movable Type en rekke frivillige utviklere da de lanserte ny betalingsmodell (se bl.a. trackbacks på den posten for det hysteriet dette utløste). Og mange av disse gikk til WordPress. I dag har jeg inntrykk av at WordPress utvikles betydelig fortere.

Brukergrensesnitt og editering

Det er bare bedre. Etter å ha jobbet litt med WordPress virker brukergrensesnittet i Movable Type tungvindt og tregt.

Html-editoren til WordPress er et hav bedre enn Movable Type sin. I WordPress sin kan jeg både skrive html-kode til eksempelvis en liste, og samtidig slippe å skrive tagger for avsnitt og linjeskift, og det vil validere. Jeg kan også la være å avslutte tagger, og det blir fikset i ettertid. I Movable Type må du velge enten html (og må kode linjeskift selv) eller at du slipper å kode linjeskift, men kan ikke sette inn annen html uten at det blir feil. Dette er isolert sett en liten ting, men irriterer deg litt hver gang når det ikke funker, og gjør deg litt glad hver gang ting bare

WYSIWYG-editoren er også flott når man lager sider for andre. Så lenge ting ligner på Word blir kunder fornøyde, og koden ser fortsatt bra ut.

Jeg får mail når jeg får kommentarer, og jeg får moderere kommentarer første gang en person kommenterer, mens de vil gå rett gjennom neste gang. Grunnet dette er ikke spam et tema for meg lengre. Relatert er det mye lettere for meg å redigere både innlegg, sider og kommentarer rett fra sidene, med en enkel link som bare er synlig for meg når jeg er logget inn.

Siden WordPress er bygd på php kreves ingen “rebuild” når man skriver innlegg eller endrer på maler, noe som er et rent mareritt å vente på med Movable Type. Det er også betydelig færre maler i WordPress, som letter jobben med uttesting, redesign og annet.

Fordeler med Movable Type

Største fordel med Movable Type er at man kan ha flere blogger på en installasjon, og kombinere disse i hverandre på en utall forskjellige måter. Dette gir en fleksibilitet i det å bygge websteder som WordPress ikke er i nærheten av å klare. Bare det å lage seg en enkel linkblogg i WordPress er et mareritt hvis du ikke enten er stødig i php, eller bruker en av de mange (ofte halvgode) plugins der ute. Flere blogger kan man også bruke til å presentere bedre søkeresultater, kontrollere bedre hvem som kan editere hva, og en masse, masse mer.

Movable Type har et utall med template tags, med flere atributter og mye bedre dokumentasjon enn det WordPress har. Dette gjør at man kan bli en svært avansert Movable Type-bruker bare ved å forstå logikken i disse taggene, det er ingen vits å kunne eksempelvis php eller Perl. Hvordan taggene oppfører seg er også mer konsistent.

Det er mer fleksibilitet i måten å bygge arkiver på, selv om dette delvis er på grunn av flere maler, og jeg derfor motsier meg selv. Jeg ønsker i utgangspunktet dette: ha ett innlegg på forsiden i fulltekst, og de fire-fem neste som utdrag. Dette har jeg klart. Så ønsker jeg at månedsarkivene skal vise alle innlegg for en måned i fulltekst, mens kategoriarkivene bare skal vise utdrag. I WordPress velger du i bloggoppsettet å eksempelvis vise 10 innlegg, og det gjelder for forsiden, månedsarkivene og kategoriarkivene – og resten deles på flere sider. Når ble dét fornuftig?

Denne fleksibiliteten gir seg utslag i, tror og mener jeg, at man finner mange blogger som ser veldig forskjellige ut som er skapt med Movable Type, mens nesten alle som er skapt med WordPress er temmelig like – inkludert denne.

Oppsummering

Oppsummeringen er naturlig nok at en kombinasjonen hadde vært best. Den kjappheten og brukervennligheten WordPress tilbyr, kombinert med den fleksibiliteten og de (veldokumenterte) mulighetene man har med Movable Type.

Men alt i alt så er det altså ikke et tema å bytte tilbake.

Skrevet Friday 31. March 2006 klokka 14:39 og arkivert under Web og webutvikling. Merkelapper: | | |

Én kommentar:

  1. […] Les mer på vaj.no […]


    Sa sonitus.org » Blog Archive » Wordpress vs. Movable Type Saturday 1. April 2006 klokka 22:29 | #

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2006/03/wordpress-vs-movable-type/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)