Bloggbursdag, ny jobb og fri programvare

Forrige | Neste

Bare én dag for sent i år! I går var det åtte år siden første innlegg ble skrevet her. Den sedvanlige statistikken orker jeg ikke oppliste i år (ok da, 13 nye innlegg siden sist bursdag), men siden jeg nettopp har skiftet jobb har jeg tenkt litt over mitt forhold til forskjellig programvare over årene har vært, der bloggen har vært sentral.

Denne bloggen ble først satt opp på Movable Type, som var all the rage på tidlig 2000-tall, og det var mitt første møte med et publiseringssystem. Jeg hadde hatt personlige websider i mange år før dette, men da bare med flate HTML-filer lastet opp med FTP. Movable Type var en programvare opprinnelig skapt av et ektepar, men gratis for alle å bruke, tukling med kildekoden var oppmuntret til, og programvaren vokste seg større med at folk som brukte den forbedret koden og skrev tilleggsfunksjonalitet for den.

På dette tidspunktet hadde ikke jeg noe spesielt bevisst forhold til åpen kildekode, annet enn at det var sånn web-en var. Jeg lærte meg som alle andre HTML ved å se på kildekoden til andre websider. Og den gang alle kun hadde flate HTML-filer var dette også alt.

i 2006 skiftet jeg bloggen over fra Movable Type til WordPress. Det var stort sett på grunn av problemer med Movable Type, men jeg hadde også blitt mye mer bevisst på betydningen av fri programvare. Movable Type hadde et par år tidligere sluttet å være gratis, og lagd en forretningsplan hvor man måtte betale for å la bloggen sin være drevet av Movable Type.

Dette var en veldig interessant historie, bloggosfæren snakket ikke om annet, og Mark Pilgrim skrev da sin smått legendariske Freedom 0-post (faktisk på denne bloggens ettårsdag!), som fikk veldig mange til å gå over til den da mye dårligere og ferske konkurrenten WordPress. I den posten skrev han:

Movable Type is a dead end. In the long run, the utility of all non-Free software approaches zero. All non-Free software is a dead end.

I dag eksisterer fortsatt Movable Type, men er ikke nær så relevant som det en gang var. De gikk på et tidspunkt over til å bli virkelig fri programvare, men da hadde de mistet mange av sine fans over til bl.a. WordPress. I dag kjøres over 5% av hele weben på WordPress, som da var en dårligere plattform enn Movable Type.

For noe over seks år siden fikk jeg jobb på Nasjonalt senter for telemedisin, hvor jeg aller først fikk inn WordPress på noen prosjekter. Så ble jeg lettere sjokkert over standarden på andre programvarer vi kjørte på web, og fikk etterhvert hele vår avdeling over på fri programvare. Det førte til en enda større bevissthet om at fri programvare var veien å gå.

I de siste årene har min avdeling på telemedisin brukt Drupal eksklusivt for våre web-satsninger. Drupal er fri programvare gjort riktig, så da jeg fikk tilbud om å bli med tre andre svært dyktige Drupal-folk i et nytt firma som utelukkende lager nettløsninger basert på Drupal takket jeg ja. Jeg jobber nå som informasjonsarkitekt i Ramsalt Lab, og jobber ikke med noe som ikke er fri programvare lengre. Det er veldig spennende, og spesielt når det kommer til web tror jeg fortsatt det Mark Pilgrim skrev over, at alt annet er en dead end!

Så bloggen fikk meg i utgangspunktet bevisst på fri programvare, og den hadde bursdag i går, og nå er det det jeg gjør hver dag, hele tiden. Gratulerer!

Skrevet Sunday 15. May 2011 klokka 20:52 og arkivert under Generelt, Web og webutvikling. Merkelapper: | | | |

2 kommentarer:

  1. […] bør du følge ham du også.  (Han er musikknerd, boknerd og skriver om mye annet også altså.) Klikk her for jubileumsinnleget davel! Share and […]


    Sa Les Vegard sin blogg | mariesme.no Les Vegard sin blogg | en søt symbiose av teknologi og kultur i veven Sunday 15. May 2011 klokka 21:03 | #

  2. Gratulerer med dagen og gratulerer med ny jobb! :)


    Sa Martin Bekkelund Wednesday 18. May 2011 klokka 11:36 | #

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2011/05/bloggbursdag-og-ny-jobb/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)