En guide til å finne bolig i København

|

For tiden er jeg nok en gang på leting etter bolig i København, og i den anledning kom jeg til å tenke på hvordan det var for et år siden, da jeg fortsatt satt i Norge, og ikke kunne skille min Lille Havfrue fra mitt Runde Tårn (høhø). Jeg visste ingenting om hvor man bodde i byen, og langt mindre om hvor jeg ville bo. Og endeløs surfing hjalp ikke stort.

“Skal man gjøre noe skikkelig, så må man gjøre det selv” har min far alltid sagt. Derfor tok jeg meg bryet med å flytte til København for å skrive dette innlegget. På bakgrunn av mine erfaringer presenterer jeg her, i beste public service-ånd en guide til hvor du vil bo i København, og hvordan du klarer det.

oversiktskart over København, med de forskjellige bydelene merket av

Først og fremst; hvor vil du bo?

Det er ikke opp til meg å diktere, men her er i alle fall listen over hvor jeg helst vil bo. Skulle tro den gjelder for de fleste studenter.

1. Nørrebro
Nørrebro er i lag med Vesterbro den mest livlige bydelen. Her finner du en rekke caféer og uteplasser, hyggelige St.Hans-torv, Assistens kirkegård (en veldig hyggelig plass med mange døde berømtheter, som også brukes som park om sommeren). Byens beste kino, noen teatre, helt avsindig mange kebabsjapper, mange mindre butikker med alskens innhold, flertallet av byens hasjklubber (for de interesserte), en rekke nettcaféer, og en rekke av stort sett alt du kan være interessert i. Også den bydelen det bor flest folk i, om jeg ikke tar feil.

2. Vesterbro
Vesterbro er kanskje mest kjent for Istedgade, gata for porno, horer og heroin, som ligger like ved hovedbanegården. Tradisjonelt en lite attraktiv bydel, men som har fått en rennessanse i de siste år. Nå er det i likhet med Nørrebro en plass man finner mengder med caféer (blant annet en av mine favoritter – Café Riga på Istedgade). Her ligger store og lille Vega, som er av byens beste konsertscener (og er av byens verste diskotek når det ikke er konsert der).

3. Indre by
Det er sentralt. Men bortsett fra området rundt Pisserænden / latinerkvartalet er det ikke mye å gjøre der til daglig, om man ikke bare er interessert i å sprade rundt i lag med nordmenn på Strøget. Jeg ville gjerne bodd der likevel, men tror jeg hadde brukt mye tid på å sykle til Vester- og Nørrebro, da det gjerne er der Ting Skjer (TM). Samtidig er du veldig heldig om du finner noe her, da det er få boliger her.

4. Christianshavn
Den mest sosialistisk orienterte bydelen i København, som det også er vanskelig å finne en plass å bo i. Her finner man Christiania, som er hyggelig nok, men ellers skjer det ikke stort der. Likevel er det svært sentralt, samtidig veldig pent, og veldig tett på både vann, parker og skog (ytterdelene av Christiania).

5. Islands Brygge
Islands Brygge er veldig tett på humanistisk fakultet på Københavns Universitet (KUA), og det er jo greit hvis man går der. Ellers et stort pluss for en fin havnefasade med mange rekreative muligheter, blant annet det geniale havnebadet (vannet er så rent, sier de, at man kan bade midt inne i byen, og det er unektelig veldig kult). Og veldig sentralt.

6. Østerbro
Jeg kjenner ikke Østerbro så godt heller, men det er tradisjonelt en av de litt finere bydelene i København, i lag med Frederiksberg. Det er noen caféer og uteplasser der, på samme måte som Vester- og Nørrebro, men generelt så er det et litt dødt område.

7. Frederiksberg
Jeg kjenner overhodet ikke Frederiksberg, men det er som sagt også en av de finere bydelene i byen, og en egen kommune innen København. Det kan være flott å bo sentralt her, da du i grunn ligger rett mellom Vester- og Nørrebro, men du kan også komme ganske langt ut fra byen. Har blitt enda mer attraktivt pga ny Metro som stopper to plasser der. Bortsett fra det skjer det nok ikke så mye i området.

8. Amager
Amager, eller lorteøen som den også heter på folkemunne, har også blitt mer attraktiv pga ny Metro, men det er strengt tatt ikke en eneste ting som skjer der. Amagerbrogade har riktignok en del butikker og en café i ny og ne, men ikke noe i forhold til andre deler av byen. Likevel, skal du bo her så pass på å bo nært en metrostasjon, da er det uansett maks 10 minutter til byen. Det er også en rolig plass, og en relativt billig plass, og det er jo prioriteter hos mange.

Postkoder

Kbh N = Nord = Nørrebro etc.
Kbh V = Vest = Vesterbro etc.
Kbh Ø = Øst = Østerbro etc.
Kbh S = Sør = Amager.
Kbh K = gud vet = Indre by, Christianshavn og Islands Brygge.

Så; hvordan gjør du det?

Det er mange tjenester som vil hjelpe deg med å finne bolig, og enkelte av dem bør du styre svært langt unna. Under er en liste over noen gode og seriøse aktører.

1. Den Blå Avis
Selve hovedkilden, hvor så og si alt av boliger (og andre ting) annonseres. Papirutgaven kommer ut en gang i uken mener jeg, mens nettversjonen oppdateres kontinuerlig. De har noen svært velfungerende sider, hvor du kan gjemme utvalgte annonser, foreta favorittsøk etc. Annonsene kommer uten kontaktinformasjon, men det kjøper du for 4 kroner ved hjelp av Din Blå Konto, såklart, som du setter penger inn på. Det er gratis å sette inn egen annonse, men søker du bolig er det nok lurt å betale de 25 kronene det koster for å synliggjøre kontaktinformasjonen din.

2. AddFree
Likt vår blå avis, men helt gratis. Og mye mindre brukt. Her kan du sette inn annonse selv, samt definere kategorier du søker i og få mail når det kommer treff som matcher dine søk. Kjekt.

3. Ungdomsinformationen
Gratis, men ikke så mye brukt, og med en dårlig søkefunksjon. Likevel, det var via denne jeg fant meg bolig sist gang!

4. Findbolig.nu
Tidligere CIU og andre forvaltere av kollegier har slått seg sammen. Uansett, er du student og kunne tenke deg å bo på et kollegie (studenthjem) er det disse som formidler det. Men vær oppmerksom på at det er lang ventetid til alle kollegier, så du må sannsynligvis finne deg bolig fra en annen plass. Jeg ventet i fire måneder, uten noe resultat.

5. Heng opp lapper
En metode jeg enda ikke har prøvd, men sannsynligvis gjør snart. Finn det området du vil bo i, og heng så opp lapper i nærbutikkene om at du søker en plass å bo (dette vil typisk være Netto, Irma, Føtex, Superbrugsen etc). Har fungert helt utmerket for flere av mine venner ved flere anledninger!

6. Kontakter
Som overalt ellers i livet, man må ha kontakter!

Andre ting å tenke på

Boligstandarden i København er relativt lav. Det er ikke vanlig med vaskemaskin i leiligheten, så man skal ofte gå på myntvaskerier. En del (de fleste?) bygårder har imidlertid egen vaskekjeller, om dette koster noe eller ikke varierer.

Det er rimelig vanlig med dusj / bad i leiligheten, men man kan fort komme over plasser hvor det bare er fellesdusj i kjelleren, og av og til koster dette også ekstra. Hvis du hverken har egen dusj eller fellesdusj må man til en svømmehall eller lignende.

Det er mange som leier ut værelser i København, altså kan du komme til å bo på et rom hos en gammel dame. Noen få av disse tar ublu priser og setter regler for hvor sent du kan være ute etc (!). De styrer du unna. Kollektiver er det samme her som i Norge, men noenganger vil du komme over kollektiver som har felles middag og matordning, eventuelt har en slags politikk om eksempelvis bare økologisk mat. Noen vil like dette, jeg styrer unna.

Søker du etter plass via noen av tjenestene over, så søk uansett på både kollektiv og værelse. Noen kollektiver setter nemlig inn annonser under “værelser”, og noen værelser leies ut under kategorien “kollektiver” (ja, jeg vet, bare søk på begge du).

Og helt generelt..

Vær en rolig, ikkerøykende pike, og du har gode odds! Klarer du ikke det, vær en rolig ikkerøyker. Klarer du ikke det heller; bann! ..og fortsett med letingen.

(Kartet er ikke hentet fra Krak.dk, men det er ellers en utmerket karttjeneste som du også kan komme til å få bruk for i din leting.)

Relaterte innlegg

Når du først bor der kan du jo finne noen konserter å gå på, eller en café å hvile stumpen på

Skrevet Saturday 7. June 2003 klokka 16:32 og arkivert under København.

102 kommentarer:

  1. Hyggeligt oplæg.
    ja det kan være uhyre svært at finde en bolig i København. I modsætning til Norge bliver man nemlig beskattet ved fremleje af en hybel et værelse eller en hel lejlighed[ikke frit som i Norge], ja man står skrevet op i mere end 10 år for de billige lejligheder, så det er næsten umuligt.
    Skatten er også meget højere end i Norge. leveomkostningerne er nogt mindre.
    Forbrug betyder udgift til EL (husk det er 3 kroner per kWh -ikke billig strøm her) og til varme.

    Jeg har boet nu i næsten 4 år i Oslo, så det er nemmere at sammenligne: 1 = Nørrebro er som Grünerløkke for de unge. Amager er bedre end sit rygte og stadig tæt på centrum, der er to Metroer nu. Vanløse området er også billigere men med Metro.


    Sa Knud Larsen Monday 11. October 2010 klokka 14:29 | #

  2. Hei!!! Så utrolig flott med denne typen veldedighet! Var til stor hjelp for min del! Desverre funker ikke alle linkene? Kunne du oppdatert kanskje? For finner ikke fram via google heller.. Skal flytte ned i januar og det er jo sjukt vanskelig å finne et sted å bo!
    Mvh


    Sa Pia Hysj Tuesday 16. November 2010 klokka 17:19 | #

Kom med en kommentar

Trackback? http://vaj.no/2003/06/en-guide-til-a-finne-bolig-i-kobenhavn/trackback/

Abonner på innlegg Abonner på kommentarer (Hva er dette?)