- Jakob Martin Strid – “Den Store Strid II” (tegneserie, 25. desember)
Tegneseriebok som samler Strid-stripene fra hans andre periode i Politiken. Og fortsatt like genialt.
Steve Krug – “Don’t Make Me Think” (fagbok, 7. desember)
→ Se eget blogginnlegg
Morsom og svært lite selvhøytidelig bok om generell webutvikling og brukervennlighet. Anbefales.
- Jakob Martin Strid – “Strids Værste!!!” (tegneserie, 29. november)
Tegneseriebok som samler Strid-stripene fra før han kom til Politiken. Mer primitivt tegnet, men (neeesten) like morsomt likevel.
Gabriel García Márquez – “Kjærlighet i koleraens tid” (4. desember)
→ Se eget blogginnlegg
En ytterst sjarmerende kjærlighetshistorie, satt i koleraens tid – nemlig 1800-tallets karibien. Og som alltid fra denne mannen, imponerende lesning.
- Rolf Molich – “Brugervenligt webdesign” (fagbok, 24. november)
→ Se eget blogginnlegg
En bok om generell brukervennlighet, men mest interessant er gjenomgangen av de metoder og teknikker man har for å teste brukervennlighet profesjonelt.
- Jesse James Garrett – “The Elements of User Experience” (fagbok, 16. oktober)
→ Se eget blogginnlegg
En klargjørende bok som tar for seg alle faser et webprosjekt bør gå gjennom, og hvordan de valg man gjør får innflytelse på brukeropplevelsen.
- Mark Pilgrim – “Dive Into Accessibility” (fagbok, 19. september)
→ Se eget blogginnlegg
Gratis bok om hvorfor man bør lage tilgjengelige websider, og hvordan man gjør det.
- Jakob Martin Strid – “Den Store Strid” (tegneserie, 12. september)
→ Se eget blogginnlegg
Satirisk, men først og fremst hysterisk morsom seriestripe. Denne boken samler de fleste stripene fra Strids første periode i Politiken
- Frys – vellykket nedfrysing av herr Moro (9. september)
→ Se eget blogginnlegg
Kombinert tekst- og fotosamling som tar sikte på å portrettere sentrale deler av den vestlige verdens tankegods og historie. Anbefales.
- Fjodor Dostojevskij – “Forbrytelse og straff” (26.august)
→ Se eget blogginnlegg
Den veldig spennende klassikeren om Raskolnikovs dobbeltmord. I tillegg et mesterlig portrett av datidens Russland, St.Petersburg, og drapsmannens psykologi.
- Manuel Castells – “The Internet Galaxy” (fagbok, 1. juli)
→ Se eget blogginnlegg
Ypperlig bok som tar for seg internetthistorien, internettkulturer, og en masse interessante aspekter ved nettet. Og ikke like irriterende virkelighetsfjerne som diverse andre internettakademikere er. Anbefales.
- Imre Kertész – “Kaddisj for et ikke født barn” (27. juni)
→ Se eget blogginnlegg
En middelaldrende mann går gjennom hele sitt dunkle liv, i en lang bevissthetsstrøm.
- Paulo Coelho – “Alkymisten” (26. juni)
→ Se eget blogginnlegg
Gjetergutten Santiago følger sine drømmer fra Spania til Egypt, opplever mange ting, og møter mange rare folk. Mye om verdenssjel og det universelle språk. Og jeg holdt på å bli ravende sinnsyk av den.
- Gabriel Garcia Marquez – “Beretningen om et varslet mord” (6. juni)
Santiago Nasar skal dø, noe alle utenom han selv vet. Boken forteller historien om hvordan det gikk med Santiago, og om omstendighetene rundt. En kort og lesverdig bok om ære og æresdrap, og det absurde i dem. Men ikke den beste boka han har skrevet.
- Don deLillo – “Cosmopolis” (23. mai)
→ Se eget blogginnlegg
Historien om den ufordragelig rike valutaspekulanten Eric Packers skjebnesvangre dag. En mørk kriminalhistorie og portrett av en dekandent og livstrøtt mann.
- Charles Bukowski – “Postkontoret” (6. mai)
Bukowskis halvveis selvbiografiske bok om Henry Chinaski, en fyllik som tar seg jobb i det amerikanske postvesenet, og bedriver tiden med å hate jobben sin, drekke og pule. Litt dumt å lese den på norsk, da jeg får litt for sterke konnotasjoner Pelle og Proffen av oversettelsen, men ellers en bok som passet fint til feberfantasiene jeg hadde under lesningen.
- Yann Martel – “Life of Pi”
→ Se eget blogginnlegg
Fjorårets Bookerpris-vinner er en finfin historie om den indiske gutten Pi som havner i havsnød, og må tilbringe over 250 dager i en livbåt kun i selskap med seg selv, en bengalsk tiger, en hyene, en zebra og en orangutang … Anbefales!
- Wladimir Kaminer – “Russian Disco”
En av de nye, hippe forfatterne bosatt i Berlin Ost. Kjøpte denne da jeg liker Berlin, og liker å lese bøker satt i byer jeg liker. Boken er biografisk og består av femti små historier fra det russiske miljøet i Berlin. Ofte veldig morsomt, ofte veldig absurd, fornøyelig lesning.
- L. Frank Baum – “The Wonderful Wizard of Oz”
Historien om Dorothy som lander i the land of Oz, dreper en heks, og legger ut på et større eventyr sammen med et fugleskremsel, en tinnmann, en feig løve m.fl for å kunne komme seg tilbake til Kansas …
- Robert Louis Stevenson – “Dr. Jekyl and Mr. Hyde”
Historien om Dr.Jekyll og hans slemme alter ego Mr.Hyde. En fornøyelig kriminalhistorie.
- Gabriel Garcia Marquez – “Hundre års ensomhet”
Historien om familien Buendia og den colombianske landsbyen Macondo gjennom hundre år. En veldig absurd, hysterisk morsom og på alle måter svært så anbefalelsesverdig bok!
- Joseph Conrad – “Heart of Darkness”
The horror, the horror! Endelig fikk jeg lest denne boken om ferden opp i Kongos floder på leting etter Kurtz. En kort, mørk og facinerende bok!
- Ernest Hemingway – “The Old Man and The Sea”
En bok man leser på en kveld, men likevel en nydelig liten historie om den gamle mannens minneverdige fisketur, som Hemingway også fikk Nobelprisen for en gang.
- F. Scott Fitzgerald – “Den Store Gatsby”
En av de store amerikanske romaner gjennom tidene sies det. Historien om den ufordragelig rike Gatsby som har alt, bortsett fra sin favorittquinde. Den er selvsagt lesverdig, men strengt tatt har jeg lest mange, mange større amerikanse romaner enn denne gjennom tidene …
- Milan Kundera – “Tilværelsens uutholdelige letthet”
En fin rammehistorie om to menneskers kjærleik i Tsjekkoslovakia før og etter invasjonen i 1968. Boka er spesiell, og etter min smak litt vel filosofisk til tider, men han skriver svært godt og den er definitivt anbefalelseverdig.
- Herman Melville – “Moby Dick”
Strengt tatt begynte jeg på denne i fjor, men avsluttet den i år, etter å ha lest en rekke bøker i mellomtiden. Jakten på denne mor av kjipe hvaler er tidvis svært fengslende, men Melvilles inngående beskrivelser av alt som har med hval å gjøre ble litt mye for meg til tider, og det endte med at jeg brukte svært lang tid på i det hele tatt å fullføre boka.
- Nick Hornby – “How to be good”
Denne hadde fått så blandet kritikk at jeg egentlig ikke hadde tenkt å lese den, men kombinasjonen av et forsinket fly og en åpen Narvesen fikk meg likevel til å kjøpe den. Og jeg forstår ikke kritikken. Hornby skriver morsomt, her som i hans andre bøker. Den slår nok ikke “High Fidelity”, men som typisk Hornbysk underholdning kan jeg bare anbefale denne!
- Are Kalvø – “Syden”
Kalvø er satirisk som vanlig, og denne gang over nordmenns ferievaner. Boka er morsom, men tema er litt oppbrukt, og den er i tillegg alt for lang, siste halvpart av boka er strengt tatt gjentakelser av første …
- Knut Hamsun – “Victoria”
En kort og vakker historie om den umulige kjærligheten mellom rikmansdattera Victoria og fattigmannssønnen Johannes.
- Steinar Aas – “Tragedien Umberto Nobile : polarhelt eller svikar?”
Populærvitenskaplig bok om Umberto Nobile som reiste til Nordpolen med Nansen i luftskipet Norge. Steinar Aas er en kollega av min mor, min mor ga denne i julegave til sin kjæreste, og jeg leste den så. Interessant og spennende om et emne jeg overhodet ikke trodde jeg var interessert i.
Kom med en kommentar
Trackback? http://vaj.no/2003/12/boker-lest-i-2003/trackback/